Zaštita identiteta

Sakrivanje podataka o vlasniku domena u whois bazi

Da li ste znali da se podaci o vlasniku domena nalaze u javno dostupnoj whois bazi? Tako razni spameri i prevaranti mogu preuzeti vaše podatke i koristiti ih za spamovanje ili ih čak distribuirati i raznim marketinškim kompanijama.

Neki ili svi podaci o vlasniku će biti u javno dostupnoj bazi u zavisnosti od pravila registra. Kod RS domena nikada nisu javno dostupni email adresa i telefon, a ako je vlasnik RS domena fizičko lice ne prikazuju se nikakvi podaci o vlasniku, tačnije samo je prikazano da su zaštićeni lični podaci pa se pregledom whois baze jedino može zaključiti da je vlasnik fizičko lice, dok su kod svih ostalih tipova domena javno dostupni svi lični podaci.

Doplatom za uslugu whois zaštite će svi podaci o vlasniku domena biti potpuno sakriveni od javnosti, a kod RS domena u vlasništvu fizičkog lica će samo biti sakrivena informacija da je vlasnik fizičko lice.

Primer prikaza whois podataka generičkih domena...

Napomene:

  • Ukoliko poručujete novi domen ovu opciju možete izabrati prilikom porudžbine.
  • Ukoliko želite da dodate whois zaštitu na već registrovan domen, možete poručiti ovaj dodatak domena u svom korisničkom panelu na strani "Moji Domeni" ili nas kontaktirajte za porudžbinu.
  • Whois zaštita je uvek vezana za "godišnjicu" domena i uvek ističe na datum isteka registracije domena.
  • S obzirom da se datum isteka ove usluge uvek mora vezati za aktuelni datum isteka registracije domena, prilikom dodavanja ove usluge na postojeći domen, bez obzira koliko je vremena ostalo do isteka, plaća se puna cena godišnje whois zaštite. Na primer, ako se whois zaštita dodaje samo dva meseca pre isteka plaća se cena za celu godinu, a zaštita važi samo za ta dva meseca do isteka registracije domena. Ako je domen registrovan na više godina i do isteka registracije je ostalo više od jedne godine, cena whois zaštite se množi sa zaokruženim brojem preostalih godina registracije. Na primer, ako je do isteka registracije domena ostalo 15 meseci, plaća se puna cena whois zaštite za dve godine.
  • Treba imati u vidu da dodavanje whois zaštite, na domen koji je već neko vreme postojao bez whois zaštite, možda neće biti potpuno efektivno, jer na internetu postoje razni nezavisni sajtovi koji prikupljaju i u svojim bazama čak i zauvek čuvaju podatke iz whois baze i pored trenutno "zaštićenih" podataka nude i prikaz tih starih podataka i nakon kasnije aktivirane whois zaštite. Zbog toga je jedina potpuna zaštita identiteta da se whois zaštita zakupi prilikom prve registracije domena.

 


Plaćanje se može obaviti platnom karticom na sajtu, gotovinskom uplatom u bilo kojoj pošti ili banci, e-bank nalogom, virmanom ili deviznim transferom iz inostranstva.
Verified by Visa MasterCard Secure Code

Web sajt koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i statističku analizu posete.
Korišćenjem našeg sajta ste saglasni sa upotrebom kolačića. Pročitajte više u našoj Politici privatnosti.

OK