Zaštita brenda na Internetu

Moja firma već ima COM domen, ne treba mi RS domen... Da li je baš tako?

Šta ako se u budućnosti pojavi neka druga firma sa istim ili sličnim poslovnim imenom ili robnom markom koja umesto Vas zauzme istoimeni .RS ili .CO.RS domen koji niste na vreme registrovali?
To se često zaista i dešava... To može stvoriti konfuziju kod potencijalnih klijenata koji greškom mogu otići na sajt druge firme sa istoimenim domenom i tako započeti poslovanje sa konkurentskom firmom i ako su prvobitno, možda na preporuku, zapravo tražili sajt Vaše firme.
Šta ako neko od Vaših konkurenata zauzme istoimeni domen i preusmeri ga na svoj sajt?
Tako potencijalni klijenti mogu greškom završiti na sajtu Vašeg konkurenta, a Vi ćete možda zauvek izgubiti te klijente. Pored gubitka klijenata tako dolazi i do slabljenja Vaše pozicije na Internetu.
Ako neko od Vaših konkurenata zauzme istoimeni naziv domena može lako da preusmeri i email adrese...
Ukoliko neki od Vaših klijenata ili potencijalnih klijenata greškom pošalje email na adresu sa .rs ili .co.rs završetkom umesto .com na kojoj je zaista Vaš domen taj mail će stići do trećeg lica koje je registrovalo taj istoimeni .RS domen, pa tako možete izgubiti klijenta, a pored toga može biti i opasno jer i neka poverljiva informacija namenjena Vašoj firmi može biti isporučena nekom drugom.


Ovakvih primera ima još, neki mogu biti iz loše namere, a neki potpuno slučajni, odnosno iz neznanja. Bez obzira na razlog, nijedan ovakav slučaj nije dobar za organizaciju koja nije na vreme zaštitila ime svoje firme ili robne marke na Internetu, registracijom što većeg broja domena sa istim nazivima.

Ukoliko se ne registruju na vreme domeni koji sadrže naziv Vaše firme ili robne marke, to je ozbiljan propust koji može oslabiti brend i poziciju na Internetu i zato je uvek preporučljivo registrovati što više istoimenih domena, pa čak i neke slične nazive domena u cilju što bolje zaštite imena firme i robne marke na Internetu.

Za firmu koja posluje na domaćem tržištu je svakako bitna registracija .RS i .CO.RS domena jer korisnici često pretpostavljaju da domaća firma ima .RS ili .CO.RS domen i pokušavaju da pristupe sajtu ili pošalju email unosom adrese sa .rs završetkom.

Svaka domaća firma bi trebalo da ima bar osnovne domene: firma.com + firma.rs + firma.co.rs.

Zaštitite na vreme svoje poslovno ime i robnu marku na Internetu...Proverite da li je slobodan i poručite domen koji želite da registrujete...

www.Plaćanje se može obaviti platnom karticom na sajtu, gotovinskom uplatom u bilo kojoj pošti ili banci, e-bank nalogom, virmanom ili deviznim transferom iz inostranstva.
Verified by Visa MasterCard Secure Code

Web sajt koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i statističku analizu posete.
Korišćenjem našeg sajta ste saglasni sa upotrebom kolačića. Pročitajte više u našoj Politici privatnosti.

OK